Un dels primers països d'aquesta tradició diferent és Hongria, on des del segle XVI la cultura dels banys és un dels elements més importants del país, està representada per l'estació de Heviz fora de la capital i situada en una vall amb el més gran dels llacs calents d'Europa (38 º C). A Hongria la ciutat més destacada és Budapest, a la vora del Danubi, on hi ha més de trenta fonts termals i deu balnearis. És l'única ciutat europea i mundial on es produeix aquesta circumstància.
Budapest adquirir el títol de Ciutat dels Balnearis el 1934, i és que la ciutat disposa de 118 fonts, tant naturals com artificials, des dels que cada dia brollen més de 70 milions de litres d'aigua termal a temperatures de entre 20 i 80 º C.
Balneari de Budapest, ciutat balneària
Un dels balnearis més antics és el Gellert, o el de l'illa Margarita, (Margitsziget), i les seves aigües es van descobrir en la segona meitat del segle XIX. en ella es va construir un pavelló de cures envoltat per un jardí natural, encàrrec de la princesa Herminia, que es troba en ple centre de la ciutat. Hi ha cinc banys turcs, així els de Rudes i el Kiraly amb referències de la seva construcció cap al siglo XVI, que utilitzen fonts que alimenten els banys Lukas amb estanys d'aigües termals, piscines individuals, banys salats i saunes; seu edifici conserva influències otomanes amb les seves magnífiques cúpules. Finalment, Szechenyl és un altre dels balnearis destacables del país.
Les localitats balneàries més importants de Hongria són:
Margitsziget, Budapest(Rudas), Budapest (Kiraly), Budapest (Lukas), Balf.
A Romania, una nació que posseeix la tercera part de les fonts d'aigües minerals i termals d'Europa (3000 en total) i més de cent cinquanta estacions termals, destaca Baile Herculane (Moldoveanu, M., 1999) perquè
conserva nombroses restes d'època romana (altars, piscines i aqüeductes). Altres estacions significatives són Geoagiu i el balneari de Eforie Nord, proper a l'estació marítima del mateix nom, conegut pels seus tractaments a base dels llims del llac Tekirgniol.
Balneari de Efier Nord
Les principals localitats balneàries de Romania són:
B. Herculane, Geoagiu, Eforie, Tusnad, Bäile Felix.
Ver Localitats Balneàries Romania en un mapa más grande