Per a poder aconseguir que la temperatura de l'aigua i de les sales fos adequada disposaven d'un sistema de calefacció, per als banys calents es ficava l'aigua en la caldera que es trobava just damunt del foc per escalfar l'aigua, mentre que per als banys tebis és ficava l'aigua en una caldera una mica més allunyada del foc.
L'aigua després de ser escalfada, era transportada a la seva banyera cor responent a traves d'unes canonades de plom. Alhora el forn anava escalfant l'aire, d'una petita cambra de 60cm d'alçada que estava sota de les sales de calor, que feia que el terra d'aquestes sales s'escalfés. També es feia que s'escalfessin les parets per dos tipus de sistemes el primer va ser fer un forat a les parets, però el segon va resultar més efectiu, ja que era farcir les parets per peces rectangulars conductores que s'encarregaven millor de l'escalfament.
Després d'haver escalfat les sales, la sala calenta a 55º i la tèbia entre 25º i 30º es deixava escapar l'aire calent, per unes obertures situades a la part superior de les sales. També cal destacar que les sales estaven cobertes de formigó ja que és un material molt resistent a les humitats.
Imatge de la petita sala de 60cm d'alçada escalfant-se.
http://unrecuerdodehistoria.blogspot.com.es/2011/05/hipocausto-el-sistema-de-calefacion-en.html
Opinió
Des de el meu punt de vista els romans eren molt inteligents al elavorar sistemes tant complexos.
Informació: http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/roma/urbs/thermae.htm
Related Posts :
- Back to Home »
- Arquitectura , Jonatan Granero , Sistema de Calefacció »
- Sistema de calefacció d'un Terme Romà