D'aquesta novel·la s'ha dit que és una de les millors de tots els temps i un clàssic indiscutible de la literatura alemanya encara que el seu autor, Thomas Mann no va arribar a guanyar el premi Nobel de literatura per aquesta sinó per Los Buddenbrook, el 1929.
La montaya mágica.
Sinopsis
L'acció se situa a inicis del segle XX, en un balneari de tuberculosos situat a Davos Platz, al Graubünden (Suïssa). El seu protagonista, Hans Castorp, viatja des d'Hamburg fins allà dalt per passar tres setmanes de vacances amb un cosí seu que està allà ingressat. Però, el que en un principi suposava que havia de ser una estada curta, es converteix en una estada de set anys, a causa d'una hipotètica complicació en la seva salut.
Per tant Mann, el que ens narra, són els set anys de parèntesi en la vida d'aquest jove.
Arribem a sentir la monotonia del temps ja que ens explica gairebé dia a dia les repetitives activitats que realitza allí incloent les seves respectives cures de repòs a l'aire lliure, a les terrasses i hamaques i folrats amb una manta; així com el fet prendre la temperatura unes sis vegades al dia.
Som testimoni, a més de les relacions que va establint amb els diferents "habitants" del lloc els quals són d'allò més variat i cada u més estrambòtic que l'altre, des dels que estan ingressats, fins als metges que els atenen. Malgrat això i gràcies a aquestes relacions, observem en ell una evolució existencial que és el que realment l'autor vol plasmar.
La portada fa referència a les hamaques on els pacients reposaven.
El autor
Thomas Mann (1875-1955) va ser fill d'una acabalada família de comerciants. Va estudiar a Munic, preparant-se per periodista. Es va casar i va tenir sis fills però centrant-me en el més destacable, en esclatar la Primera Guerra Mundial, va defensar el Nacionalisme, cosa de la que va canviar d'opinió després de la contesa, convertint-se en un defensor de la Democràcia. Thomas Mann va començar a escriure la novel·la el 1912, arran d'una visita a la seva esposa en el Sanatori Wald de Davos en què es trobava internada.
Análisi del text
Ens explica aquesta obra la vida en un sanatori de tuberculosi en què coincideixen dos cosins antagònics. Allà reunits juntament amb una tropa de burgesos ens aniran mostrant les vides interiors i exteriors dels curiosos hostes amb els que comparteixen residència.
Ens narra set anys de la vida del protagonista, acostumant-nos a la seva vida quotidiana, ja que narra les activitats diàries que realitzen. Es un llibre molt llarg.
El balneari es converteix en un lloc màgic, apartat del món, creant-se així un món a part on només té cabuda la retrospecció, l'anàlisi i sobretot el repòs.
Hi ha una autèntica allau de personatges, cadascun amb les seves peculiaritats seves virtuts i defectes i, sobretot, les seves rareses.
La relació de la novel·la i el seu títol són múltiples i a diversos nivells: la «muntanya màgica» com a lloc on desapareixen els raptats és un motiu de la literatura alemanya almenys des del flautista d'Hamelín. En el relat Das Marmorbild (L'estàtua de marbre) de Joseph von Eichendorff s'adverteix des del principi contra la muntanya màgica, a la qual es atrau «els joves» i d'on «ningú ha tornat». La història mateixa tracta explícitament el tema de la seducció de la decadència en forma de la ruïna d'un castell situada en una altura, en la qual els sentits (tant el sentit de la realitat com el del temps) es confonen.