Posted by : Unknown dilluns, 10 de juny del 2013


Les diferències i similituds de les circumstàncies que condueixen al desenvolupament del termalisme a Europa en general, a Espanya i a Catalunya es fonamenten bàsicament en els ritmes evolutius, influenciats al seu torn per les condicions naturals, ambientals, climatològiques i socials, així com per la localització
espacial dels principals països motors del termalisme i dels banys.



Aigües Termals de Reykjavik, Islàndia



A Europa es poden establir diferències segons la localització dels antecedents de l'activitat termal: Europa occidental, central i oriental. L'Europa occidental, amb països com el Regne Unit, França, Bèlgica, Suïssa o Itàlia, ostenten les referències de popularitat més antigues dels períodes moderns i contemporanis de l'activitat termal i balneària. En segon lloc, la Europa central amb països com Alemanya i Àustria. L'Europa oriental amb països com Hongria, Romania, Bulgària, Rússia i fins i tot, per afinitat Turquia. Les "tres Europes" proporcionen un mosaic bastant complet de les diferents trajectòries i els diversos antecedents en relació amb el termalisme.


Les propietats curatives de les fonts termals de Turquia han estat reconegudes des de l'antiguitat. L'antiga ciutat hel·lenística de Hierapolis, avui en ruïnes, amb les seves aigües riques en minerals, la van convertir en un destacat balneari termal per a aquells que buscaven cura als seus mals. 




No obstant això, si observem l'espai geogràfic i històric de l'activitat termal europea en conjunt, hi ha arrels comunes gràcies a la colonització de l'època romana, que, amb el pas del temps, han derivat en  característiques específiques. La diferenciació dels tres àmbits espacials europeus es genera a arran dels diferents sistemes socials, econòmics i culturals. L'Europa occidental i central tenen vincles tradicionals de relació familiar, ideologia, religió i innovació industrial, amb molts punts de coincidència. L'Europa oriental, que en un principi forma part del context occidental, pateix esdeveniments històrics que l'impregna de cultura oriental. En alguns casos, en aquesta última encara existeix, en major o menor grau, un component bizantina, que ha assimilat modificacions, pels constants conflictes i invasions d'altres cultures i per implantació de l'Imperi Otomà en el límit de l'Europa occidental.


Recreació d'unes termes romanes. Il·lustració del Centre Arqueològic dels Banys, Alhama.


La base de la variació en la tradició termal es comprova en l'observació de les diferents relacions familiars, la ideologia, la religió i el sistema.


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Welcome to My Blog

Popular Post

Blogger templates

Codi QR

Codi QR

Blogger templates

Voki del Grupo

Comptador de Visites

Amb la tecnologia de Blogger.

Pages - Menu

Blog Archive

Seguidors

Blog Archive

Entrades populars

- Copyright © Aigües Termals -Robotic Notes- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -